Followers

Monday, 16 January 2012

HUKUM TUKAR BAUCAR BUKU 1 MALAYSIA


SALAM

DAH HABIS EXAM? HEHE.TEMAN BARU HABIS .SEKARANG NI TEMAN DENGAR SEMUA IPTA SEDANG GIAT MENGEDARKAN BAUCAR BUKU 1 MALAYSIA KEPADA SEMUA PENUNTUT U MASING-MASING.TEMAN PON TAK MELEPASKAN PELUANG UNTUK MENGAMBIL BAUCAR TERSEBUT.
GAMBAR MAHASISWA UTARA


NAK TAHU LAGI KLIK SINI

tapi ada jugak dalam kalangan mahasiswa tidak mahu menggunakan baucar ini seelok-eloknya.Ada yang nak tukar dengan duit lagi.hehehe. Meh tengok sini apa hukum tukar baucar buku tersebut dengan duit tunai.


"Oleh kerana voucher buku bernilai RM 200 itu khas untuk beli buku dan diterima sebagai 'wang', menukarnya dengan tunai pada harga yang sama, salah di sisi undang2 Malaysia, tapi tiada masalah dari sudut hukum Fiqh. Tapi menjual @ menukar voucher itu dengan harga yang lebih murah boleh jatuh dalam hukum riba kerana menukar wang dengan wang yg tidak sama kuantitinya adalah Riba al-fadhl-sumber dr zaharuddin.net"

TRIPLE S :

GUNAKANLAH PELUANG DENGAN SEBAIK MUNGKIN. INI BOLEH MERINGANKAN BEBAN KITA SEBAGAI MAHASISWA KHUSUSNYA . 

2 comments:

  1. Salam tuan, saya nak pergi umrah tahun ini.. Mcm mana saya nak tukar wang malaysia saya kpd wang arab..kalau tuan cakap penukaran wang mengambil keuntungan adalah riba..mcm mana saya nak tukar..sedangkan setiap money changer amik keuntungan..

    ReplyDelete
  2. Itu tak pa... RM vs. Riyal Saudi... masalahnya Voucher tu RM juga...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...